Onderschat nooit het belang van zelfzorg

Onderschat nooit het belang van zelfzorg

Goed voor jezelf zorgen, hoe vaak heb jij je dit al niet voorgenomen? Het idee is er meestal wel, maar toch loopt het onderweg telkens wel ergens mis. Herken je dit? Maak je geen zorgen, je bent hier zeker niet alleen in. Het is kenmerkend voor ons mensen dat we in veel gevallen de zorg voor anderen voor de zorg vóór onszelf plaatsen. Hoog tijd om het tij te keren en jezelf de aandacht te geven die je verdient.

Bij zelfzorg gaat het om goed voor jezelf zorgen, en dit zowel op mentaal als op fysiek vlak. Dat klinkt logisch toch? Als je hiervan overtuigd bent, ga dan eens na in hoeverre je dit ook toepast. Het zal je meteen opvallen dat het niet volkomen normaal is en dat je er zelf ook vaak aan voorbij loopt.

Zoek geregeld rust op

Het is onmogelijk om goed voor jezelf te zorgen als je hoofd vol zorgen, spanningen en bekommernissen zit. Je kunt je aandacht namelijk niet op ontelbaar zaken tegelijk toespitsen. Alle aandacht die je op andere zaken richt, gaat helaas ten koste van de aandacht voor je eigen welzijn. Zorg daarom voor een goede structuur in je leven en zoek naar activiteiten die je helpen om je hoofd even helemaal leeg te maken.

Leer me-time inplannen

Verplichtingen heb je wellicht meer dan genoeg, maar maak je daarnaast ook tijd om leuke dingen te doen en te genieten van het leven? Hier zal het antwoord beslist minder overtuigend zijn. Voel je niet langer schuldig en maak in je overvolle agenda ook tijd voor leuke dingen. Zoek een leuke hobby, ga met vrienden op stap of maak die reis waar je al zo lang van droomt. Tijd maken voor wat belangrijk is, geeft je terug energie om die verplichtingen het hoofd te kunnen bieden. Het vraagt een aanpassing, maar het lukt je vast en zeker. Een goede tip is hier om je vrije tijd ook effectief in je agenda in te plannen.

Doorbreek die negatieve spiraal

Slechte gewoontes zijn er om doorbroken te worden. Ze vormen een hinder op je leven en op je welzijn en dus is het zaak om er zo snel mogelijk komaf mee te maken. Doe je dit niet, dan dreig je in een negatieve spiraal terecht te komen. Wil je een doeltreffende oplossing voor negatieve invloeden die je leven beheersen en wil je terug het goede pad op? Een behandeling alcoholverslaving of drugsverslaving bijvoorbeeld helpt je om op een duurzame manier komaf te maken met je verleden en je toekomst terug in handen te nemen.  

Previous post Kies voor een overhemd dat goed bij je gaat passen
Next post Heb jij een avontuurlijke kat? Ga voor een kattenluik!